HR Hackaton Wendbaar organiseren

10 maart 2023
09:00 - 17:00
Leden van het Bedrijvennetwerk HR
Nu aanmelden via EventBrite

De HR Hackaton Wendbaar organiseren is een mooie mix van inspiratie en zelf aan de slag; een mix van feiten, wetenschap en HR data met eigen ervaring en gezond verstand.

Onze wereld is complex en alles hangt met alles samen. Corona en de oorlog in Oekraïne maken dit elke dag pijnlijk zichtbaar en voelbaar. Een complexe wereld vraagt om nieuw leiderschap en nieuwe vormen van organiseren. Vernieuwing vraagt ook om bestaande patronen te doorbreken. Een vernieuwend klimaat vraagt om de en/en[1]:

 • Ruimte komt met grenzen
 • Vertrouwen komt met verantwoordelijkheid
 • Gelijkwaardigheid komt met erkenning
 • Teamwork komt met eigenaarschap
 • Creativiteit komt met discipline
 • Fouttolerantie komt met leren
 • Durven komt met bezinning

Maar hoe doen we dit dan concreet in de praktijk en welke rollen kiezen wij als HR hierin te vervullen?

Tijdens de HR Hackaton op vrijdag 10 maart 2023 gaan we met deze vragen heel concreet aan de slag. Geïnspireerd door het succes van de Hackaton in 2020-2021, organiseren we een variant “Hackaton-in-één-dag” waarin we de volgende noten gaan kraken:


Noot: leiderschapsprofiel wendbaar organiseren

Opdrachtgever: Jojanneke Goedings, Chief People & Sustainability Officer VGZ

 • Leider perspectief: hoe ziet het leiderschapsprofiel eruit van een wendbare leider die leiding geeft aan een wendbare organisatie.
 • Wat is de transformatieaanpak die hierbij past?


Noot: medewerkerprofiel wendbaar organiseren

Opdrachtgever: Ellen de Vries, afdelingshoofd Ontwikkeling en Mobiliteit SSO Belastingdienst

 • Medewerker perspectief: hoe ziet het profiel van een wendbare medewerker eruit die autonoom werkt volgens de principes van wendbaar organiseren en rolbewust werken.
 • Wat is de transformatieaanpak die hierbij past?


Noot: transformatieproces wendbaar organiseren

Opdrachtgever: Klaas Ariaans, ABN Amro

 • Hoe ziet het transformatieproces van een wendbare organisatie eruit?


#noot om te kraken = vraagstuk wat we met elkaar gaan oplossen


Wij zijn op zoek naar jouw vernieuwende bijdrage!

Onze collectieve intelligentie is onmisbaar om de noodzakelijke vernieuwing te kunnen brengen in onze organisaties. Het programma van de dag is een mooie mix van inspiratie en zelf aan de slag; een mix van feiten, wetenschap en HR data met eigen ervaring en gezond verstand. Met als resultaat een aantal concrete oplossingen voor de vraagstukken die gedeeld zijn.


HET PROGRAMMA:

Vanaf 9.00 uur ontmoeten wij elkaar bij de Belastingdienst in Utrecht

Om 9.30 uur start het programma en heet Jacqueline van Onzenoort, voorzitter van het BNHR iedereen welkom. De ochtend staat voornamelijk in het teken van geinspireerd worden met de volgende sprekers (in deze volgorde):

Richard van Hooijdonk van Trendforce.com

Richard was eerder al keynote speaker tijdens het Festival Digitale Transformatie van 10 juni vorig jaar. Richard sluit deze Hackaton-dag aan om alle deelnemers just in time te voorzien van de recente HRM trends…

Peter Grootveld – strategic HR Advisor – organizational design & Doctoral Researcher ABN AMRO

Peter houdt zich als strategisch HR adviseur binnen ABN AMRO o.a. bezig met strategic workforce management & organizational design en is daarnaast bezig met een promotieonderzoek naar zelforganisatie bij de Universiteit van Amsterdam. Peter vertelt tijdens de HR hackaton over zijn recente bevindingen uit zijn whitepapers.

Klaas Ariaans - Managing Director Consumer Clients ABN AMRO

Klaas heeft een heldere missie: hij wil Nederlandse organisaties vernieuwen door middel van de principes van zelforganisatie. Zijn manifest wendbaar organiseren biedt houvast bij deze transformatie. Dit manifest met 10 organiseerprincipes zijn bevestigd door wetenschappelijk onderzoek en zijn afgeleid uit zijn 5 jaar ervaring met transformatie naar zelforganisatie binnen ABN AMRO.

Klaas vertelde zijn verhaal al eerder tijdens een event van ons netwerk in november 2019. Hij startte in 2018 met radicale zelforganisatie. Hij ontsloeg 93% van het management en leidde teamcoaches en skillcoaches op voor de ontwikkeling naar zelforganiserende professionals. Hij kon kantoren sluiten door een radicale digitalisering richting beeldbankieren. De klant- en medewerkertevredenheid steeg tegen de verwachtingen van velen!

Tijdens de HR Hackaton op 10 maart 2023 vertelt hij over zijn lessons learned aan de hand van de 10 organiseerprincipes in het manifest wendbaar organiseren.


Na de korte toelichting op de noten die gekraakt moeten worden door Jojanneke Goedings en Ellen de Vries gaan de HR hackteams aan de slag.


Hackteams aan de slag

Voorafgaand aan de Hackaton krijgen deelnemers toegang tot een digitaal platform waar allerlei achtergrondinformatie staat; inspiratie van Klaas Ariaans en Peter Grootveld, de opdrachtgevers die hun ingebrachte 'noot' in een video toelichten, wat zijn de 3 fases van Design Thinking, etc etc. Want een goede voorbereiding is het halve werk.

De hackteams gaan in groepen van 6 personen onder begeleiding van een agile coach aan de slag met een van de drie noten die gekraakt mogen worden. We gebruiken hiervoor de methode van Design Thinking in 3 fasen:

 • Fase 1: identificeren van het probleem, de “noot om te kraken” en inleven in de doelgroep (1 uur).
 • Fase 2: ideeën voor oplossing en prototype (1,5 uur)
 • Fase 3: oplossing testen en uitwerken (1,25 uur)

Na het uitwerken van de oplossingen worden deze gepresenteerd aan het panel met Klaas Ariaans, Peter Grootveld, Jojanneke Goedings en Ellen de Vries: voldoet de oplossing aan het vraagstuk wat speelt? (1 uur)

Op het eind blikken we terug en vooruit met als centrale vraag: op welke manier kunnen we elkaar na deze dag blijven versterken en inspireren op wendbaar organiseren en hoe kan het manifest wendbaar organiseren ons hierbij helpen.

We sluiten deze dag rond 17.00 uur af.

Deelname aan de HR Hackaton is mogelijk voor de HR-professionals werkzaam bij de leden van het Bedrijvennetwerk HR.

[1] Verwoord door Arend Ardon in zijn boek Traag Versnellen (2020)

Meer events

Amsterdam Business Forum 2023

29 september 2023
00:00 - 00:00
In samenwerking met DenkProducties. Save the date: definitieve programma en tijden volgen nog

Carrousel Digitalisering en Employee Experience deel 2

13 april 2023
00:00 - 00:00
Save the date: programma en tijden volgen op een later moment.

Festival Transformatieskills: Hoe transformeer je jezelf?

23 juni 2023
12:00 - 17:00
Save the date: programma volgt op een later moment.