
Masterclass 'Van brokkelbrein naar Breinwelzijn'

Waarom het helpt om in een snel veranderende en digitale context de handleiding van het brein op organisatie-en medewerkerniveau te kennen.
Digitale transformatie biedt enorm veel kansen. Maar het helpt om, in een snel veranderende en digitale context, de handleiding van het brein op organisatie- en medewerkerniveau te kennen. Waarom?
Zoals neuropsychiater Theo Compernolle zegt: "Ons belangrijkste instrument om productief, gelukkig en gezond te werken en resultaten te behalen is ons brein. Het probleem is alleen dat maar weinig mensen rekening houden met de gebruiksaanwijzing ervan." En juist daar brengt deze masterclass juist verandering in.
Wat komt er aan bod?
- De gebruiksaanwijzing van het brein; je maakt kennis met de neurologische hoofdwetten van ons brein en de 3 breinnetwerken (ons denkbrein, reflexbrein en pauzebrein). Deze 3 breinnetwerken spelen een belangrijke rol bij het ontwikkelen en de vitaliteit van medewerkers.
- ‘Empowering wellbeing’: Om anderen te versterken zetten we je in figuurlijke zin een frisse breinbril op. Daarna is het een kwestie van aan de juiste knoppen draaien. In het brein, welteverstaan. Door aan de knoppen van autonomie en status te draaien, draai je aan de dopaminekraan in het brein. Hoe meer dopamine, hoe meer flow en hoe meer het brein openstaat voor ontwikkeling.
- De impact van digitaal werken, verandering en onrust op ons brein met concrete tips om ‘in het nu‘ te werken aan breinwelzijn.
- Het verbrokkelde brein; met de digitalisering lijken we efficiënter en productiever te zijn gaan werken maar de kans op een brokkelbrein op organisatie- en individueel niveau neemt toe. Het gebrek aan afschakelen en ‘suddertijd’ zorgt er letterlijk voor dat we minder goed onze aandacht kunnen richten. Je krijgt 5 concrete tips die direct meer energie brengen.
- Je brein als aandacht filter; je kijkt weliswaar met je ogen maar je ziet met je brein. Je wordt bewust van interne en externe afleiders en hoe je soms voor een ‘braindump’ kan zorgen om je brein een boost te geven.
- Voorbeeldgedrag en spiegelneuronen; gedrag resoneert letterlijk in het brein van anderen. Hoe kun je vanuit een voorbeeldrol een voorbeeld zijn als het gaat om breinwelzijn. Hoe kun je zorgen voor ‘afkijken’?
Kortom: een inspirerende en praktische online masterclass en dat alles op een stevig fundament van breinkennis.
We sluiten de masterclass af met een prikkelende uitdaging; een challenge om het geleerde om te gaan zetten naar je eigen werkpraktijk.
Breinversterker: “Use it or lose it….” (35-45 minuten - online)
Wie kent dat niet na een workshop? Je doet enorm interessante inzichten op maar als je die eerste paar weken, of beter nog de dag erna, niets met het geleerde doet ben je het zo weer kwijt. Zeker in de drukte van alle dag. Ons brein heeft opvolging en herhaling nodig om het geleerde in ons lange termijngeheugen op te slaan: Use it or lose it!
Om die reden verzorgen we op maandag 8 januari van 16.15-17.00 uur een online ‘breinversterker’: Use it or lose it’.
Hoe werkt het?
De masterclass op dinsdag 21 november wordt afgesloten met een prikkelende uitdaging: om met 1 aangereikte tip daadwerkelijk aan de slag te gaan. We verzorgen op 8 januari een online breinversterker waarin we:
- Opvolging geven aan de gekozen tip,
- Herhalen en verdiepen en
- Nieuwe tips aanreiken rondom het thema gewoontevorming (“strengthen your new habits”).
Het resultaat? Het aan de slag gaan, de herhaling en de breinversterker zorgen voor een enorm rendement van het geleerde.
Gertie Verreck is auteur van het boek van Brokkelbrein naar focus, zij is directeur van het BCL Instituut. Het is haar passie om neurowetenschappelijke kennis te vertalen en toepasbaar te maken om leren en ontwikkelen op elk niveau effectiever en leuker te maken. Ze ‘ondertitelt’ met veel energie de gebruiksaanwijzing van ons brein naar de praktijk.
Deze masterclass is alleen toegankelijk voor de HR professionals van onze leden.